'We houden het stuur in handen met GreenSwitch'

'We houden het stuur in handen met GreenSwitch'

VDE Plant streeft ernaar op een duurzame en schone manier kamerplanten te produceren. De vraag naar groen, gezond, sociaal en duurzaam neemt toe, zegt mede-eigenaar Karin van der Eijk in KAS Magazine. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen en respect voor mens en milieu zijn thema’s waar we ons als bedrijf continu verder in ontwikkelen. Met ons merk Intenz dragen we bij aan een groene lifestyle.”

Op het familiebedrijf in Woubrugge worden al ruim 75 jaar tropische en luchtzuiverende kamerplanten gekweekt voor de consument. Daarbij staat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel, door onder andere geïntegreerd te telen, zuinig om te gaan met water, met gerecyclede teeltpotten te werken en het gebruik van een WKK.

Een van de speerpunten op het bedrijf is zuinig omgaan met water. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de planten in de kassen, vervolgt Van der Eijk. “We zijn in 1994 met het recirculeren van water begonnen. Hierdoor besparen we op water en voedingsstoffen. We bemonsteren het water dat terugkomt van de planten, niet elke plant haalt elk element in dezelfde verhouding uit het water. Daar baseren we dan weer de voedingsschema’s op. Op het moment dat de retoursilo’s niet meer vol genoeg zitten, worden die aangevuld met schoon water. Dan zit er te weinig voeding in. Op basis van analyses van de voedingsstoffen die er nog wel inzitten, bepalen we het nieuwe recept.”

VDE Plant voegt sinds een jaar ook het product GreenSwitch Original van Van Iperen aan het water toe. Dit is een duurzaam geproduceerd product waarvoor afvalproducten worden opgewaardeerd tot een hoogwaardige nitraatmeststof voor de glastuinbouw, legt teamleider Tuinbouw Gerard Bok van Van Iperen uit. “Het GreenSwitch proces is een duurzaam, vrijwel CO2-neutraal productieproces op basis van de Pure Green technologie. De stikstof is hierbij afkomstig uit dierlijke mest. De drijfmest gaat in een biogasinstallatie en de ammonium wordt uit de dunne fractie gestript. Bacteriën zetten het ammonium om in een nitraatoplossing, die verder wordt geconcentreerd tot het eindproduct kalisalpeter.”

Lees het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie