'Blijvende kansen voor glastuinbouw wereldwijd'

'Blijvende kansen voor glastuinbouw wereldwijd'

Hoe gaat de wereldeconomie zich op korte en lange termijn ontwikkelen en wat betekent dat voor de kansen van tuinbouwtechniek? Rabobank analist Menno Middeldorp ziet in structurele globale ontwikkelingen vooral kansen voor de glastuinbouw.

Tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst voor toeleveranciers in de glastuinbouw in het World Horti Center op 10 januari schetste Menno Middeldorp een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen. Hij ging daarbij ook in op structurele macro-economische trends.

Arbeidsmarkt
“We zien een paar belangrijke ontwikkelingen die blijvende impact hebben. Ten eerste de arbeidsmarkt. Die is in West-Europa momenteel krap en dat zal die ook op lange termijn blijven. Westerse landen hebben nu al veel last van vergrijzing, maar dit wordt ook een issue in andere gebieden in de wereld. Neem India, dat land heeft nu jonge groeiende bevolking maar krijg ook last van vergrijzing. In China is dat al eerder het geval. Als landen een stijgende welvaart hebben, zie je altijd dat het bevolkingscijfer gaat dalen.”
Door die demografische ontwikkeling zal de balans werkenden-niet werkenden wereldwijd langdurig uit evenwicht blijven, stelt Middeldorp. “Een economisch effect daarvan is een blijvend sterke vraag naar arbeidsbesparende technologie. Ook zal je zien dat er van die krappere beroepsbevolking een kleiner aandeel bereid zal zijn om een sector als de land- en tuinbouw te gaan werken.”

Kunstmatige intelligentie
Een tweede grote trend is kunstmatige intelligentie. “Wij zien het als ‘general purpose technology’, net zoals elektriciteit. Het is een techniek die je overal kan toepassen en het gaat daarom ook de hele structuur van de economie veranderen. Want dingen moeten ander geregeld worden, om de kunstmatige intelligentie goed te laten werken. Je zal pas de volledige potentie gaan zien van AI als wereldwijd allerlei productieprocessen volledig zijn aangepast. We verwachten dat dit ook gaat gebeuren.”

Urbanisatie
Een derde grote tendens is de urbanisatie, de trek van bevolking van het platteland naar de steden, volgens de analist. “Dit is wereldwijd gaande. Iets dat we ons niet altijd realiseren is dat het ook in het Westen nog heel lang doorgaat. Het gevolg is dat er een grote vraag zal zijn naar vers voedsel dat wordt geproduceerd in kassen bij grote steden. Dit is dus een kans voor de glastuinbouw en kassenbouwsector.”

Globalisering
Ook wereldwijde handelsketens zijn in beweging, geeft de analist aan. “We zitten in een tijdperk waarin een nieuwe wereldorde wordt gevormd. De machtsbalans tussen de VS en China verschuift, en veel landen ter wereld kiezen het ene of het andere kamp. Dit levert geopolitieke spanningen op”, vertelt Middeldorp. De impact hiervan op bedrijven is dat zij de afgelopen twee jaar zijn gaan inzetten op diversificatie van leveranciers om minder afhankelijk te zijn van één land, legt hij uit.
“Vanwege de vertragingen in handelsketens die tijdens de Covid-pandemie is ontstaan, zijn bedrijven bewust geworden van de kwetsbaarheden van globalisering en dat zorgt ervoor dat handelspatronen inmiddels veranderen. Zo zien we dat het aandeel van inkoop uit China aan het dalen is.”
Verder is de Europese Unie wakker geschud ten aanzien van de kwetsbare energiepositie en hoge afhankelijkheid van import van olie en gas. “Dit inzicht leidt tot versnelling van het duurzaamheidsbeleid en investeringen in energiezuinige techniek zet daarom momenteel hard door.”

Voedselzekerheid
De laatste grote structurele tendens die de Rabobank-analist benoemt is voedselzekerheid. “Die zit voor Europa wel goed, maar hier heeft juist China een kwetsbare positie. China is voor voedsel en agrarische grondstoffen heel erg afhankelijk van import. Het land is daar wel bewust van, maar heeft beperkte mogelijkheden om de eigen productie op te krikken vanwege beperkte hoeveelheid vruchtbare grond. Dit biedt uiteraard kansen voor de intensieve teelt in bijvoorbeeld kassen. Het is een kans, maar wel een riskante. Want ze proberen bij investeringen door buitenlandse bedrijven ook de technologie over te nemen.”
 
De nieuwjaarsborrel in het WHC werd georganiseerd door de AVAG, Dutch Greenhouse Delta, Hortiheroes, InnovationQuarter en World Horti Center.

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen