Tuinbouwcluster Westland wil publiek boegbeeld
Geplaatst op 13 november 2024
Trekker van de denktank achter dit manifest Mart Valstar: “Als wij koploper willen zijn en blijven, zullen bedrijven en overheid antwoord moeten leveren op prangende en kritische vragen. Omdat de tuinbouw steeds meer onderwerp van het publieke debat geworden is, vraagt dat ook om een publiek boegbeeld.”
Als derde economische topsector draagt de tuinbouw ruim 20 miljard euro bij aan de BV Nederland. Alleen al in Westland zijn ca. duizend bedrijven actief in het cluster naast de overheids- en kennisinstellingen die dit ambitieuze cluster verrijken. Steeds meer hoogwaardige arbeid zal nodig zijn om in de toekomst te voorzien in ambities. Het glastuinbouwcluster is goed voor honderdduizenden banen wereldwijd en draagt direct bij aan het bereiken van de Sustainable Development Goals om honger tegen te gaan. Tegelijkertijd komt het manifest niet voor niets nu. Valstar: “Westland is welvarend dankzij de tuinbouw en de tomeloze inzet van haar ondernemers en werknemers. Toch speelt al een tijd de vraag of we dat ook naar de toekomst toe duurzaam kunnen met oog voor onze mensen, buur en natuur. Met dit manifest in de hand zeggen we dat dat de enige weg voorwaarts is”.
Uitdagingen
Het imago van het glastuinbouwcluster is echter niet altijd zo positief en het bestaansrecht van de economische motor wordt inmiddels regelmatig in twijfel getrokken. Zoals de focus op laagwaardige arbeid, op het milieu- en arbeidsmigrantenvraagstuk. Er zijn daarom drie kernpunten waarop de denktank tuinbouwcluster meer wil communiceren én wil leveren: ecologie, sociaal en economie. Valstar: “We hebben het manifest opgeschreven met de hele glastuinbouw als cluster in ons achterhoofd. Maar we zitten hier in Westland dus beginnen we dichtbij huis. Veel bedrijven en organisaties in Westland schijnen als een vuurtoren hun licht ver over de gemeentegrens heen, maar om de voet blijft het donker. Met dit manifest laten we zien juist dichtbij huis de tuinbouw van morgen neer te zetten.”
Ecologie
Het cluster wil meer respect laten zien voor omgeving en natuur. Dit bestaat onder andere uit klimaatneutrale productie in 2040, versnelling van de energietransitie en aanjagen van investeringen samen met Rijk en provincie op groen, blauw en waterstof. Verder is opgenomen: meer aandacht voor biodiversiteit en schoon water. De denktank wil graag de gemeente Westland uitdagen om in samenspraak verduurzamingsmaatregelen op te nemen in nieuwe omgevingsverordeningen.
Sociaal
Goed werkgeverschap is een belangrijke pijler in het manifest. Het cluster wil goede en voldoende huisvesting voor internationale werknemers, ook op eigen terrein. Ook stellen zij zerotolerance handhaving voor als het gaat om misstanden. De gemeente en bedrijven dragen daarin een belangrijke verantwoordelijkheid, maar kijken nadrukkelijk ook naar het Rijk, Provincie en buurgemeenten om hiermee aan de slag te gaan. Een Nationaal Akkoord Arbeidsmigratie zou daarbij kunnen helpen.
Economie
Een derde lijn in het manifest is het realiseren van toekomstbestendige en weerbare bedrijven. Het cluster wil West-Europa niet afhankelijk maken van (verre) buitenlanden als producent van gezondheid en geluk. Zij wil gezonde, mooie en groene producten duurzaam produceren tegen een eerlijke prijs én hier verantwoording voor afleggen aan de maatschappij. Verder wil men het World Horti Center inrichten als ontmoetingsplek voor kabinet, topsector en het glastuinbouwcluster, zoals de regering vraagt in het Hoofdlijnenakkoord. Ook zet het cluster vol in op robotisering en artificial intelligence met ondersteuning van start-ups en scale-ups. Tot slot wil de denktank in Brussel de lobby voortzetten voor subsidies en plannen die voor de hele Greenport relevant zijn zoals teelt, gewas, duurzaamheid en logistiek.
Vervolg
Burgemeester Arends: “Ik ben blij met het manifest en vereerd met het verzoek om publiek boegbeeld te willen zijn. Aan dit verzoek geef ik graag gehoor. Ik ben enthousiast dat de denktank op deze wijze reflecteert op de afgelopen periode. Zij vinden dat het beter kan en moet. Trots uitstralen op de huidige innovatie is belangrijk, maar ook zeker de veranderbereidheid om het nog beter te gaan doen. Daar help ik graag bij.”
De denktank bestaat uit een brede vertegenwoordiging van bedrijven en organisaties in het tuinbouwcluster en zal in de komende maanden verder werken aan zichtbaarheid en verbreding van het draagvlak.