Biologische aanpak wantsen in chrysant onderzocht

Biologische aanpak wantsen in chrysant onderzocht

In chrysant wordt trips in toenemende mate zo veel mogelijk biologisch bestreden. Deze mooie ontwikkeling heeft echter ook een keerzijde. Door het verminderde gebruik van breedwerkende chemische gewasbeschermingsmiddelen neemt de druk van ander plagen toe. Schadelijke wantsen zijn plagen die de afgelopen jaren steeds vaker optreden.

Het gaat dan met name om de behaarde wants, Lygus rugulipennis (zie foto), maar ook de brandnetelwants en de groene appelwants komen voor en geven schade. De volwassen wantsen vliegen binnen en veroorzaken bloem- en bladschade doordat ze aan de groeipunten zuigen. Eenmaal binnen kan de behaarde wants zich ook vestigen en nieuwe generaties ontwikkelen, waardoor de plaag lange tijd aanwezig blijft. Chemische bestrijding van deze wantsen kan de biologische bestrijding van trips en spint volledig verstoren, wat uiteraard niet gewenst is.

De afgelopen jaren is er al heel wat onderzoek gedaan aan schadelijke wantsen, maar het ontbreekt nog steeds aan goede methode om deze plaag selectief te bestrijden. Dit jaar is een nieuw project van start gegaan om nieuwe methoden voor beheersing van schadelijke wantsen te ontwikkelen. Dit project valt onder de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, wordt uitgevoerd door de businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en wordt gecoördineerd door Glastuinbouw Nederland.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel