'Als je met certificeren start, valt het mee'

'Als je met certificeren start, valt het mee'

Afgelopen maand is de definitie 'kleinschalige kweker' vastgesteld door het FSI-bestuur (Floriculture Sustainability Initiative) voor de 'Global North' en momenteel wordt het aangepaste certificeringsschema ontwikkeld. Royal FloraHolland belicht het onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Daarom komt dit keer Van Arendonk Bakker aan het woord. Deze kwekerij valt onder de definitie ‘kleinschalige kweker’ maar heeft zich al eerder laten certificeren.

Van Arendonk Bakker is een kwekerij van lelies onder glas, die jaarlijks van mei tot begin november beschikbaar zijn. Als kwekerij zijn ze FSI-compliant ze beschikken over een GLOBALG.A.P-IDA en GLOBALG.A.P IFA Flowers & Ornamentals certificaat. Royal FloraHolland sprak met Arnout van Arendonk, directie, over zijn ervaring met certificering.

"Vorig jaar zijn we begonnen met certificeren. We hebben het nu al opgepakt vanwege de verwachte vraag ernaar vanuit kopers. Sommige kopers willen of kunnen op een gegeven moment niet meer bij je kopen, zeker grotere partijen, als je niet in bezit bent van de juiste certificaten. Dat is natuurlijk zonde, je wilt de hele markt kunnen bedienen. Dus als je je markt vergroot met certificering, dan is de beslissing snel gemaakt", laat Van Arendonk weten.

"Daarnaast moeten we met zijn allen die certificering regelen, de hele sector moet die kant op. Ik snap dat het voor kleine kwekerijen best ingrijpend is, het is toch een kostenpost en het neemt tijd in beslag. En die komt jaarlijks ook weer terug in de vorm van de audit. Voor ons viel het de eerste keer qua tijd gelukkig wel mee als kleinschalige kweker. Aanvankelijk kostte het een hoop tijd, we wisten niet zo goed waar we moesten beginnen. Je kiest een certificaat, maar dan heb je weer een ander systeem waar je je moet registreren en je hebt weer een andere organisatie nodig die de audit doet. Dat was voor ons heel onduidelijk. Met de hulp van een ingeschakelde duurzaamheidsadviseur was het vervolgens een stuk makkelijker. Zij gaf aan welke certificering we moesten hebben om ook voor de toekomst goed te zitten. Want, als je ermee aan de slag gaat, dan kun je het beter in een keer goed doen. Zo zit je voorlopig goed."

Lees het volledige interview

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel