FSI feliciteert 'erkende' ontwikkelaars rekentools

FSI feliciteert 'erkende' ontwikkelaars rekentools

Floriculture Sustainability Initiative (FSI) feliciteert de ontwikkelaars van de HortiFootprint Calculator van MPS | Lets Grow.com en de Flori Footprint Tool van Greenhouse Sustainability. Beide tools zijn succesvol door de onafhankelijke benchmarks gekomen en nu officieel opgenomen in het nieuwe FSI-mandje van FloriPEFCR tools voor gebruik binnen de sierteeltsector.

Deze goedkeuring markeert een belangrijke mijlpaal in de toepassing van de FloriPEFCR (Floriculture Product Environmental Footprint Category Rules) en biedt de sector toegang tot bruikbare, vergelijkbare en betrouwbare milieu-informatie op productniveau.

Om te zorgen voor uniformiteit en betrouwbaarheid binnen de sector, stelt FSI specifieke eisen aan de, door een onafhankelijke expert uitgevoerde benchmarking. Tools die getoetst worden dienen de FloriPEFCR-methodologie hanteren en gebruik te maken van geverifieerde en gevalideerde data. Hierdoor kunnen bedrijven de milieu-impact van hun producten op een consistente en onderbouwde manier berekenen. Een ander belangrijk aspect van de benchmark is dat de tools gebruik maken van standaard berichtenprotocollen, ontwikkeld om footprintgegevens op een transparante en gestroomlijnde manier uit te wisselen, wat kosten en tijd bespaart en samenwerking bevordert.

Met de goedkeuring van de FloriPEFCR, die eerder dit jaar door de Europese Commissie werd verleend, kunnen snijbloemen en potplanten nu op uniforme wijze worden beoordeeld op hun milieu-impact. Dankzij de eerste twee goedgekeurde footprint-tools kan de sierteeltsector nu op een datagedreven manier de milieu voetafdruk verkleinen. “Deze berekeningsmethodiek biedt ons een wetenschappelijk onderbouwde methode om het duurzaamheidsstreven kracht bij te zetten,” zegt Jeroen Oudheusden, Executive Officer van FSI. “Met betrouwbare data kunnen we effectief werken aan verlaging van de footprint en laten zien dat onze sector stappen zet richting een positieve impact.”

FSI moedigt ook andere ontwikkelaars aan om zich aan te sluiten bij dit benchmarkinitiatief, zodat methodes elkaar aanvullen en uitkomsten onderling vergeleken kunnen worden. Het gezamenlijke streven naar transparantie en het delen van best practices biedt mogelijkheden om hotspots aan te pakken en de sector als geheel te verduurzamen.

Bron:

Deel artikel