'Rompslomp lastig voor kleinschalige kweker'

'Rompslomp lastig voor kleinschalige kweker'

Afgelopen maand is de definitie 'kleinschalige kweker' vastgesteld door het FSI-bestuur (Floriculture Sustainability Initiative) voor de 'Global North' en momenteel wordt het aangepaste certificeringsschema ontwikkeld. Royal FloraHolland belicht verschillende perspectieven op dit onderwerp. Daarom krijgt dit keer Holex Flower B.V. het woord.

Holex Flower B.V. is een handelsbedrijf van snijbloemen wereldwijd, met vestigingen in de Verenigde Staten, Ecuador en China. De missie ‘Connecting Continents’ uit zich door 600 groothandelsklanten over de hele wereld te voorzien van de beste bloemen vanuit de hele wereld. Sinds 2005 zijn ze de specialist verre markten van Dutch Flower Group. Royal FloraHolland sprak met Paul Hoogenboom, managing director. Hij groeide op tussen de bloemen en in de bloemenhandel. Hoogenboom vertelt wat hij als koper van bloemen van de certificering vindt.

"Uiteindelijk zal iedereen zich moeten inzetten voor een schonere, groenere wereld. Certificering is daar een onderdeel van. Als lid van Dutch Flower Group staat duurzaamheid hoog op de agenda. We zien wel dat de urgentie vanuit de klant bij de DFG retailbedrijven aanzienlijk hoger ligt dan bij de bedrijven die de internationale groothandel beleveren, dus wij hoeven niet zo snel te schakelen als enkele van onze zusterbedrijven. Uiteraard zijn we ons wel bewust van het belang van duurzaamheid en gaan we mee in het beleid van de groep. Doordat de druk wat minder hoog is hopen we weloverwogen, de juiste beslissingen te nemen en die ook budgettair verantwoord door te kunnen voeren. Door de hoge urgentie en (administratieve) druk die min of meer wordt opgelegd, gaat er naar mijn mening onnodig veel geld over de balk. ‘Maak beleid met beleid’ denk ik altijd. Daar ontbreekt het wel een beetje aan in Nederland en ook in de EU."

De certificering is volgens Hoogenboom een stap in de goede richting, alleen moet alles in Nederland vaak gepaard gaan met heel veel administratie, verantwoording en rompslomp. "Dat maakt het voor de kleinschalige kwekers moeilijk. Zij hebben hulp nodig en wellicht zou de coöperatie die moeten geven, ze zijn immers lid en de coöperatie wil dat leden zich aansluiten bij de certificering."

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel