Transitiecollege positief over milieucertificering

Transitiecollege positief over milieucertificering

Milieucertificering – en daarbinnen energie – kan een nuttig instrument zijn om verduurzaming te bevorderen. Naast dat het de consument informeert, is het ook een aanpak die de ondernemer inzicht biedt in zijn bedrijfsvoering en verbeteringsopties. Het Transitiecollege waardeert de voortvarende inzet van de afzetorganisaties in de glastuinbouw en ondersteunt de roep om standaardisering op het gebied van milieucertificering.

In de glastuinbouwsector wordt volop ingespeeld op de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) richtlijn. Daarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat (gevat in 16 indicatoren). Dat vertaalt zich ook door naar de producenten. Via de HortiFootprint is afgelopen jaren gewerkt aan een standaardset rekenregels. Energie is het grootste deel (ca. 75-80%) van de footprint. Vanaf de eerste berekeningen in 2020 is een daling te zien in de score door energiemaatregelen, o.a. investeringen in LED’s.

De inzet is dat de HortiFootprint een Europese erkenning krijgt als Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR). Dit jaar is dat voor bloemen en planten gerealiseerd (FlotriPEFCR). Certificatieschema’s, waarvan er inmiddels tientallen zijn op gebied van voedsel en siergewassen, kunnen langs de PEFCR-benchmark gelegd worden zodat duidelijk is in hoeverre ze eraan voldoen.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Meest gelezen