Verduurzamen, hoe krijg je dat voor elkaar?

Verduurzamen, hoe krijg je dat voor elkaar?

Steeds meer tuinbouwbedrijven willen positief bijdragen aan het milieu en de gezondheid van mensen door hun productie te verduurzamen. Maar hoe realiseer je dat? Volgens Esther Verwijs, senior medewerker vaktechniek Accountancy bij ABAB, is het vooral belangrijk om ketensamenwerking onderdeel te maken van een duurzame bedrijfsstrategie. “Maar ook door als maatschappelijk verantwoorde onderneming het ‘groene pensioen’ van de eigen medewerkers niet te vergeten”, voegt senior pensioenadviseur Bart de Wouw van ABAB toe.

Nederlandse tuinbouwondernemers hebben al grote stappen gezet om te komen tot een duurzame bedrijfsvoering, zo geeft Esther Verwijs in KAS Magazine aan. “Het is belangrijk om ons te realiseren dat we in een transitiefase zitten. We staan aan de vooravond van een fundamentele en onomkeerbare economische verandering.” ‘Vooravond’, omdat die transitie volgens Verwijs zo’n 25 tot 30 jaar gaat duren. “De fase van de duurzaamheidsagenda waarin we nu verkeren, richt zich vooral op ‘leren en ontwikkelen’, om uiteindelijk te komen tot verandering. Ook de wet- en regelgeving zit in de fase van leren en ontwikkelen. Daarom is, breed maatschappelijk gezien, iedereen nog zoekende naar de beste weg. Ik noem het ‘de weg der geleidelijkheid’: stap voor stap en telkens evalueren of we de goede dingen doen.”

Duurzame bedrijfsstrategie
Als het gaat over wet- en regelgeving, valt al snel de term CSRD. Wat betekent dit voor tuinbouwbedrijven? “Het doel van de CSRD-wetgeving is kort gezegd het vergroten van de transparantie over de duurzaamheidsinspanningen van de onderneming. De CSRD is op 1 januari 2024 ingegaan voor ondernemingen die aan twee van de volgende criteria voldoen: een omzet boven de 50 miljoen euro, een balanstotaal boven de 25 miljoen euro en meer dan 250 werknemers. Naast financiële prestaties maken nu dus ook niet-financiële prestaties, de zogenaamde duurzaamheidsresultaten, deel uit van het jaarrapport. Zo moeten ondernemingen die CSRD-plichtig zijn, inzichtelijk maken of duurzaamheidsdoelen worden behaald en dat zij zich voldoende inzetten voor duurzaamheid”, verduidelijkt Verwijs.

Lees het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel