'Verduurzaming houdt sector toekomstbestendig'

'Verduurzaming houdt sector toekomstbestendig'

De sierteeltsector zet grote stappen om toekomstbestendig te blijven. Royal FloraHolland belicht graag verschillende perspectieven op dit onderwerp. Op de website van de veiling komt Jeroen Oudheusden, de directeur van de Floriculture Sustainability Initiative (FSI) daarom aan het woord. FSI is een wereldwijd non-profit initiatief met leden uit de hele sector die gezamenlijk werk maken van de verduurzaming binnen de sierteeltsector.

“Certificering speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van de sector doordat het zowel het voldoen aan eisen als de verduurzaming zichtbaar maakt. Betrouwbare data vanuit certificering is een basisvoorwaarde geworden om zowel verbeteringen en innovaties te stimuleren en zeker ook om de prachtige verhalen over de rol van bloemen en planten in ons dagelijks leven kracht bij te zetten. Daarom hebben kwekers en handel recent afgesproken dat vanaf 1 januari 2026 alleen nog gecertificeerde sierteeltproducten worden aangeboden en gekocht.

Als je zo’n eis neerlegt wil je ook dat certificering haalbaar is voor alle kwekers die ervoor kiezen om af te zetten op de internationale marktplaatsen. Daar hebben we vertrouwen in. Ook omdat we al zien dat veruit het grootste deel van de verhandelde volumes voldoet aan de gestelde eisen. En voor wie dat nog niet is gelukt, zoals in het geval van kwekers in gebieden waar geen erkende certificaten beschikbaar zijn en voor bijvoorbeeld kleinschalige kwekers, doen we ons best om dit te regelen.”

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel