'Marktpositie WKK nog goed, maar kosten stijgen'

'Marktpositie WKK nog goed, maar kosten stijgen'

De marktpositie van de WKK lijkt nog steeds goed vergeleken met afzonderlijke productie van ketelwarmte en inkoop van elektriciteit. Maar de energiekosten voor een glastuinbouwondernemer gaan dankzij de aangekondigde maatregelen uit het Belastingplan 2024 sterk omhoog. Mogelijk komt daar nog aanvullend beleid bij. Ondertussen stelt TenneT dat vanaf 2033 de norm voor leveringszekerheid op het elektriciteitsnet overschreden dreigt te worden.

Sinds 2011 biedt de jaarlijkse WKK Barometer inzicht in de rentabiliteit van gasmotor-warmtekrachtinstallaties (WKK). Dit wordt gedaan door BlueTerra in opdracht van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland (via Kennis in je Kas) en het ministerie van LNV.

De barometer analyse houdt rekening met vastgesteld beleid, in dit geval het Belastingplan 2024. Dit plan schaft stapsgewijs het verlaagde tarief voor tuinbouw af tot 2035, vermindert stapsgewijs de aardgasvrijstelling voor WKK tot 2030 en introduceert een CO₂-heffing. Vanaf 2025 treedt de verandering in de aardgasvrijstelling in werking. Hoewel sommige netleverende gasmotor-WKK's in het eerste jaar geen nadeel ondervinden, geldt dit wel voor eigen verbruik en minder efficiënte eenheden. Vanaf 2026 krijgen alle gasmotor-WKK's te maken met de nieuwe regelgeving. Een kanttekening is dat er nog meer beleid is aangekondigd, waaronder ETS2 en de bijmengverplichting. Dit is nog niet doorgerekend. De geïnstalleerde capaciteit van gasmotor-WKK-installaties steeg in 2023 met ongeveer 77 MWe tot ongeveer 2.540 MWe.

De waarde van warmte uit een gasmotor-WKK stijgt door belastingmaatregelen die ketelwarmte nog harder raakt dan WKK-warmte. Draaiuren van gasmotor-WKK’s verplaatsen zich naar de ochtend, namiddag, nacht en weekenden. Bij lage zon- en windproductie blijft de gasmotor-WKK essentieel. In die uren stijgt de elektriciteitsprijs sterk. Vergeleken met een gasketel blijft de rentabiliteit van de WKK op peil. Belangrijke kanttekening hierbij is dat voor ondernemers de energiekosten dus wel fors toenemen.

Lees hier meer

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel