Verwachting energiemarkt: geen grote veranderingen

Verwachting energiemarkt: geen grote veranderingen

Ondanks de gedaalde gasprijzen blijft Europa de meest winstgevende bestemming voor verschillende grote LNG-exporteurs zoals de VS, Qatar en Rusland. Ook de Aziatische gasprijzen zijn gedaald door het uitblijven van langdurige kou, waardoor de behoefte aan nieuwe LNG-leveringen beperkt is, zo laat AgroEnergy weten.

De Amerikaanse gasprijzen staan nu omgerekend zelfs lager dan 10 €/MWh, waardoor buitenlandse handel nog winstgevender is dan binnenlandse verkoop.  De Freeport-terminal in de VS is weer aan het opstarten, waarbij één van de drie ‘treinen’ inmiddels weer volledig operationeel is. De tweede trein schaalt langzaam op en er is inmiddels toestemming gevraagd om ook de derde trein weer in gebruik te mogen nemen. Deze maand worden er in Groot-Brittannië en Duitsland in totaal drie leveringen verwacht vanuit deze terminal.

Nederland ontvangt de komende twee weken in ieder geval zeven gevulde LNG-tankers, waarvan één bij de Eemshaventerminal. Het gros hiervan is afkomstig van de Amerikaanse LNG-fabrieken in Louisiana en Texas. Ook Groot-Brittannië (13), België (6) en Frankrijk (14) zien nog de nodige aanlandingen tegemoet tot medio maart. Daarbij valt op dat er ook veel Afrikaanse leveringen zijn, afkomstig uit Egypte, Algerije, Equatoriaal Guinea, Angola en Nigeria. O.a. door politieke onrust is het niet altijd vanzelfsprekend dat daar jaarrond LNG geëxporteerd kan worden.

Het weerbeeld ziet er stabiel uit in de weersvoorspellingen. De zon schijnt vanaf het weekend wat minder uitbundig, waardoor met name de Peakuren volgende week wat duurder noteren dan deze week. De nachttemperatuur kruipt iets omhoog, maar de temperatuur overdag blijft rond een frisse vijf à zes graden Celsius hangen. De windkracht op land varieert tussen 3 en 4 Beaufort. Al met al zijn er geen grote prijsveranderingen te verwachten in de komende week.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel



Meest gelezen