'UV-gewasbescherming zonder dure robots'
Geplaatst op 05 december 2024
Peter van der Avoird: “Ik was bekend met de opbouw van CleanLight modules op 'over-gewas-wagens' en ik wist van collega’s dat zij tevreden waren met de beheersing van ziektes, de mooie effecten op gewasvitaliteit en op de biologie. Wij hebben ook ervaring opgedaan met CleanLight op de overgewaswagen. En ik zocht naar een oplossing voor onze demokas. Daar is geen boomsysteem en ook geen robot om de CleanLights mee te laten rijden. Arjo van der Sluis van CleanLight heeft ons toen een aanbod gedaan voor een 'CleanLight Fixed'-systeem. Zij hebben een lichtplan gemaakt voor onze kas, een systeem geleverd en ons begeleid in het optimaliseren van het systeem voor onze teelten."
Kort samengevat bestaat het systeem uit kleine low dosage UV modules die gemonteerd worden in de nok van de kas. Arjo van der Sluis licht toe: “We moeten dat soort systemen heel zorgvuldig inplannen om te zorgen dat de dosering door de hele kas zo uniform mogelijk is; teveel of te weinig UV in een hoek van de kas is niet wenselijk”. Van der Avoird: “Bovendien wilde ik dat er zorgvuldige metingen verricht zouden worden om te bevestigen dat de hoeveelheid UV veilig is voor mens, gewas en biologie”
Nu in 2024, twee jaar later, trekt Van der Avoird de volgende conclusies:
- Dit vaste systeem maakt het mogelijk om met minimale andere middelen te werken: Het UV-systeem verlaagd de ziektedruk in de kas dusdanig goed dat ingrijpen met traditionele middelen nog maar sporadisch nodig is.
- Ons gewas ziet er beter uit na het introduceren van dit systeem. Wij denken dat daar twee redenen voor zijn: We spuiten veel minder en het systeem verschaft de plant dagelijks met aanvullend UV licht voor verhoogde gewasvitaliteit.
- Het natuurlijk waslaagje op het blad lijkt dikker hetgeen de plant ook beter beschermd tegen plaaginsecten.
- Dit systeem bespaard ons veel arbeid. Het staat op een timer. We hebben nu veel minder tijd nodig voor mengen en spuiten.
Arjo van der Sluis vertelt dat CleanLight werkt met telers in ruim veertig landen en inmiddels soortgelijke systemen heeft geleverd in een aantal andere Europese landen, met vergelijkbare resultaten.