'Hele watergeefsysteem is nog brandschoon'

'Hele watergeefsysteem is nog brandschoon'

"In de teelt van Lisianthus is een goede waterkwaliteit erg belangrijk. Lisianthus wordt in de volle kasgrond geteeld en is gevoelig voor schimmels, waaronder Fusarium. Ziektekiemen kunnen zich gemakkelijk via het water verspreiden over de hele kwekerij. Daarom wilden we op de nieuwe kwekerij dat het nieuwe, schone watersysteem ook schoon zou blijven."

Wesley van der Lugt van snijbloemenkwekerij Lugt Lisianthus in Monster: "Wij zochten naar een oplossing om de leidingen op de langere termijn schoon te houden. Dat hebben wij gevonden in het meedoseren van het desinfectiemiddel Huwa-San TR-50 tijdens de teelt. Wij geven grotendeels bovenlangs water via de bovenberegening. De laatste week van de teelt, wanneer de eerste bloemen open gaan, gaat de watergift onderlangs via een druppelslang." De kwekerij in Monster van 5,8 hectare is sinds eind 2019 in gebruik voor de teelt van Lisianthus. Na verloop van tijd, zonder waterbehandeling, zie je in ieder watergeefsysteem ophoping van biofilm ontstaan. Bacteriën en schimmels voelen zich prettig in de biofilm aan de binnenkant van de leidingen. Daar vermeerderen ze zich en veroorzaken verstoppingen. Het gevolg is een ongelijke watergift. Wesley: "Dit is zeer ongewenst, het geeft droge plekken en ongelijkmatige groei van het gewas."

Om te voorkomen dat biofilm zich ophoopt in de leidingen doseren ze bij Lugt Lisianthus vanaf juni 2020 een waterbehandelingsmiddel mee. Het middel, Huwa-San TR-50, is veilig voor het gewas en gaat mee met alle gietbeurten, onderlangs én bovenlangs. Dit waterbehandelingsmiddel Huwa-San TR-50 is een zilvergestabiliseerde waterstofperoxide, het desinfectiemiddel heeft hierdoor een goede stabiliteit wat leidt tot een krachtige bestrijding van micro-organismen. Huwa-San wordt volautomatisch meegedoseerd met het gietwater via een flowgestuurde doseerpomp rechtstreeks via de persleiding. Bij aanvang van de dosering wordt gestart met een nulmeting, gevolgd door een opstartadvies. Dirk Timmers, productspecialist hygiëne en desinfectie bij Royal Brinkman: "We zorgen voor gerichte opvolging en technische begeleiding door het jaar heen. Samen denken we mee met de gebruiker om zo te komen tot de beste aanpak tegen vervuiling en het voorkomen van verstoppingen van het watersysteem."

Dirk Timmers: " Bij Lugt Lisianthus doen we 3-maandelijkse wateranalyses. We nemen watermonsters in de kas, uit de bovenberegening, de onderbevloeiing, bij de unit en in het bassin. Deze worden geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium, op basis waarvan advies wordt gegeven. Dat advies gaat over de dosering, of over pleksgewijs aanpakken. Bijvoorbeeld in het geval van hoge kiemgetallen in het bassin kunnen we gericht en effectief actie ondernemen. Zo krijgen we een totaalbeeld van de waterkwaliteit op de hele kwekerij." Huwa-San is meer dan alleen een product en een installatie. Het is een totaalconcept dat  Royal Brinkman samen met leverancier Roam Technology verzorgt. Jef van Gorp, verantwoordelijk voor technical sales bij Roam Technology: "Met een digitale SPI-meter kunnen we op iedere plek in het watersysteem zeer nauwkeurig het gehalte Huwa-San-TR-50 meten. Het is fijn om snel te zien, dat de concentratie die je instelt op de doseerpomp, ook meetbaar is in de leidingen. Zo is de kweker zelf ook overtuigd dat het middel overal komt.

Met teststrips kan de kweker ook zelf eenvoudig tussentijdse metingen doen. Hiermee kan hij het gehalte waterstofperoxide snel meten. Met deze teststrips zie je binnen een paar seconden de concentratie van het aanwezig Huwa-San TR-50 in het watermonster. Het middel past in een verantwoorde en duurzame teelt; het heeft de juiste toelating en voldoet aan de strengste productienormen. En niet onbelangrijk, na reactie valt het uiteen in water en zuurstof, zonder achterlating van residu. De verbetering van het werken met Huwa-San TR-50 is groot bij Van der Lugt Lisianthus; het watergeefsysteem is nog brandschoon. Huwa-San TR-50 pakt biofilm goed aan in het watergeefsysteem. Micro-organismen krijgen minder kans om zich te verspreiden op de kwekerij. De kweker hoeft niet meer 2 keer per jaar één voor één de sproeiers los te schroeven en de zeefjes schoon te maken. Dat geeft een flinke arbeidsbesparing.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel