'Help onze ondernemers uit het stikstofmoeras'
Geplaatst op 09 december 2020
Als de kachel in Bitgum uit moet heeft dat grote gevolgen voor Vink. Zonder verwarming kan hij zijn paprikaplantjes niet in leven houden. Enkele jaren geleden nog werd hij gezien als een voorloper die ervoor zorgde dat snipperhout uit de omgeving duurzaam werd gebruikt voor het fossielvrij verwarmen van zijn kassen. Maar nu grote energiemaatschappijen als Vattenfall kolencentrales ombouwen naar biomassa en hout uit de hele wereld naar Nederland slepen, is de publieke opinie gekanteld. De milieuorganisatie MOB maakt geen onderscheid en heeft daarom door het hele land handhavingsverzoeken bij biomassa-installaties gedaan.
Daarbij is de omvang van de twee houtcentrales in Bitgum en Beetsterzwaag heel bescheiden. Ook de uitstoot is zo laag dat ze ver onder de drempel bleven en er geen melding of vergunning nodig was. Nadat de rechter in mei vorig jaar bepaalde dat het PAS-systeem voor stikstofbelasting op de natuur onrechtmatig is, moeten de houtcentrales hier nu ook een vergunning voor hebben. Het probleem is echter dat daarvoor nu een zware en dure procedure nodig is om aan te tonen dat de uitstoot geen schade toebrengt aan Natura 2000-gebieden. De alternatieve optie van extern salderen is op dit moment in Fryslân niet mogelijk.
De FNP wil van het College weten waarom het heeft besloten om te handhaven, terwijl andere overheden handhavingsverzoeken juist hebben afgewezen. Zo vond bijvoorbeeld de Minister het niet evenredig om te handhaven bij verschillende luchthavens en de vliegbasis Leeuwarden. Jurisprudentie van de Raad van State geeft daarvoor ruimte. Ook wil de partij weten of andere bedrijven of particulieren nu ook een vergunning nodig hebben, indien bij een activiteit stikstof ontstaat.
Als het aan de FNP ligt, helpt de provincie haar inwoners en bedrijven om aan de regels te voldoen. Daarom zijn er eveneens vragen gesteld over hoe de inwoners kunnen worden geholpen bij de vergunningverlening. "Voor de twee houtcentrales in Bitgum en Beetsterzwaag zou extern salderen een mogelijke oplossing kunnen zijn. Die optie is nu nog niet mogelijk in de provincie Fryslân en de FNP wil graag van het College horen wanneer bedrijven in onze provincie er wel gebruik van kunnen maken. Wij moeten er voor zorgen dat onze ondernemers uit het stikstofmoeras worden geholpen!"
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws