Turboliquidatie van een schuldenaar
Geplaatst op 13 februari 2025
![Turboliquidatie van een schuldenaar Turboliquidatie van een schuldenaar](/img/3002_6431_Kelly_Verheij_header-5120x1707-5120x1707.jpeg)
Een turboliquidatie is – simpel gezegd – het uitschrijven van de vennootschap uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), zonder dat vereffening plaatsvindt. Bij turboliquidatie vindt er geen vereffening plaats vanwege het feit dat er geen activa meer zijn, maar enkel schulden. De rechtspersoon houdt dan direct op te bestaan, ongeacht of de rechtspersoon nog schuldeisers heeft. Maar wat als jouw schuldenaar zich door middel van een turboliquidatie heeft uitgeschreven? Kan je als schuldeiser nog iets ondernemen om je vordering mogelijk nog te innen?
Kan een schuldeiser nog iets doen na turboliquidatie?
Als jouw schuldenaar zich door middel van een turboliquidatie bij de KvK heeft uitgeschreven, heb je als schuldeiser zeker nog mogelijkheden. Als schuldeiser kun je bijvoorbeeld alsnog het faillissement van de – al ontbonden – schuldenaar aanvragen. Hiervoor is het noodzakelijk om aan te tonen dat:
- er meerdere schuldeisers zijn waarvan ten minste één schuld opeisbaar is;
- de schulden onbetaald worden gelaten door de schuldenaar; en
- er een potentiële bate is.
De eerste twee vereisten zijn de ‘normale’ eisen voor een faillissementsaanvraag. De laatste vereiste, de potentiële bate, speelt pas een rol bij de omzetting van een turboliquidatie naar faillissement. Met de potentiële bate wordt immers aangetoond dat er (mogelijk) nog wel activa aanwezig was en dat turboliquidatie niet plaats had mogen vinden.
Potentiële bate en turboliquidatie: wat zegt de rechtspraak?
Maar wat is een dergelijke potentiële bate? De rechtspraak is daar helder over; het niet tijdig deponeren van de jaarrekening(en) levert in ieder geval zo’n potentiële bate op!
Voorbeeld: Rechtbank Den Haag - ECLI:NL:RBDHA:2024:16981
De kern van deze zaak draaide om de vraag of een vennootschap die via turboliquidatie was ontbonden, alsnog failliet kon worden verklaard.
- Verzoekster had een vordering op Verweerster, die zich eerder door middel van een turboliquidatie had laten uitschrijven bij de KvK.
- Desondanks diende Verzoekster een faillissementsaanvraag in tegen Verweerster.
- Verweerster erkende dat zij een (opeisbare) schuld had aan Verzoekster. Ook waren er andere schuldeisers onbetaald gelaten.
- Verweerster betoogde daarentegen dat een faillissement niet mogelijk was omdat zij al via turboliquidatie was opgeheven en er (destijds) geen baten waren.
- Verzoekster wees echter op de te late deponering van de jaarrekeningen over 2018-2021. Hetgeen kan duiden op onbehoorlijk bestuur, wat kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid en daarmee mogelijk baten voor de boedel.
De rechtbank stelde vast dat Verweerster inderdaad niet had voldaan aan de wettelijke verplichting om de jaarrekeningen tijdig openbaar te maken. Dit kan leiden tot hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders (in privé) voor eventuele boedeltekorten. Daarom oordeelde de rechtbank dat er sprake was van potentiële baten die een faillietverklaring rechtvaardigen, ondanks de eerdere ontbinding van verweerster. Ook aan de andere eisen van een faillissement werd voldaan. Verweerster werd failliet verklaard en een curator werd aangesteld om een onderzoek in te stellen.
Wanneer is een turboliquidatie mogelijk en wanneer niet? Welke stappen moet je doorlopen? En welke aandachtspunten zijn er? Om deze vragen beknopt en overzichtelijk te beantwoorden, hebben we een stappenplan met bijbehorende flowchart opgesteld.
Ben jij schuldeiser en heb je te maken met een turboliquidatie van een schuldenaar?
Met de invoering van de wet turboliquidatie zijn de regels rondom turboliquidatie flink aangescherpt. De nieuwe wetgeving biedt schuldeisers extra bescherming en meer mogelijkheden om op te treden tegen misbruik. Zo kan een faillissement alsnog worden afgedwongen en is het mogelijk om een heropening van de vereffening na turboliquidatie te realiseren als blijkt dat er toch activa aanwezig waren of sprake is van onbehoorlijk bestuur.
Ben jij schuldeiser en heb je te maken met een turboliquidatie van een schuldenaar? Wacht dan niet af! Onderneem actie en onderzoek je juridische opties. Het te laat deponeren van de jaarrekeningen kan een belangrijke factor zijn om een omzettingsverzoek naar faillissement te doen, waarna de curator de bestuurders mogelijk aansprakelijk zou kunnen stellen. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem contact op met een van de insolventierecht advocaten van RWV.
Bron: RWV Advocaten
Meer nieuws