Onderzoek systeemoorsprong Zantedeschia gestart
Geplaatst op 22 juni 2020
Binnen dit project wordt onderzoek gedaan met vier gewassen: tulp, narcis, Hippeastrum en Zantedeschia. Het onderzoek bij dit laatste gewas is dit voorjaar al gestart.
Het onderzoek bij Zantedeschia richt zich op twee aspecten: de vermeerdering en de teelt in de kas. Het is de bedoeling om meer onder beschermde omstandigheden te gaan telen, waarmee de teeltkosten hoger dan nu zullen zijn. Om de teelt rendabel te houden, zijn er twee mogelijkheden: de vermeerderinscapaciteit verhogen of de teelt versnellen. Dat zijn dan ook de zaken waar het onderzoek zich op richt. Gekeken wordt hoe efficiënter geparteerd kan worden en hoe ervoor gezorgd kan worden dat er meer knoppen uitgroeien. Alles met als doel meer nakomelingen per knol.
Voor het versnellen van de teelt wordt er dit jaar vooral onderzoek gedaan naar het effect van diverse kleuren Ledverlichting en de invloed van EC op de knolgroei. De verwachting is dat hiermee de versnelde groei kan worden gerealiseerd. Dit wordt gedaan in de kas met weefselkweekmateriaal en partjes.
PPS Fundamentele systeemsprong
De PPS Fundamentele systeemsprong is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. Binnen dit project zijn er vier werkpakketten met de focus op tulp, narcis, Zantedeschia en Hippeastrum.
1. WP1 - Vermeerdering
2. WP2 - Fysiologisch onderzoek als fundament voor de systeemsprong
3. WP2 - Merkertechnologie
4. WP3 - Economie, communicate & projectmanagement
De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van dertien partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Hobaho, Kapiteyn, Prins, Iribov, stichting Dunamo, Agrifirm-GMN, BQ Support, Greenport Duin & Bollenstreek, Bollenacademie en Rabobank Nederland. Een korte toelichting over deze PPS vind je op www.vitaleteelt.nl bij Lopende projecten.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws