'Schrijnende gevallen vallen buiten de boot'
Geplaatst op 24 januari 2021
"Helaas moeten we constateren dat dit geen soelaas biedt voor de grotere leveranciers van groenten en fruit die zijn gespecialiseerd in levering aan de horeca. Voor de grotere bedrijven die voor hun afzet hoofdzakelijk afhankelijk zijn van de horeca, biedt de huidige regeling nog steeds geen perspectief", zegt Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis (foto links). "We staan zeker positief tegenover de ruimere regelingen die door het Kabinet in het leven zijn geroepen, maar zien ook de schrijnende gevallen van bedrijven die ook bij deze uitbreiding van regelingen buiten de boot vallen. Ook betreuren we het dat voor de schade in het laatste kwartaal van 2020 geen aanpassingen zijn gemaakt."
NOW van 80 naar 85%
Via de NOW ontvangen ondernemers een tegemoetkoming oplopend tot 85% van de loonkosten bij volledig omzetverlies. Dit was 80%. Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart. Ook de TVL-regeling is verruimd per 1 januari 2021, voor Q1 en Q2 2021. Het betreft een verhoging van het subsidiepercentage op vaste lasten naar 85%, een verruiming van het maximale subsidiebedrag naar 330.000 euro per kwartaal voor MKB-bedrijven.
Verder wordt de TVL-regeling m.i.v. 1 januari 2021 ook opengesteld voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers. Voor deze bedrijven is de maximale subsidie 400.000 euro per kwartaal. Voor primaire land- en tuinbouwbedrijven werkt het kabinet nog aan een regeling omdat voor deze bedrijven momenteel een grens aan de maximale subsidie van 100.000 euro geldt binnen het Europese steunkader.
Ook Jaap Bond van het Crisisteam Tuinbouw (foto rechts) neemt het op voor de bedrijven die tussen wal en schip vallen. Om omzetverlies in de komende periode te beperken, roept de crisisorganisatie het kabinet op alles in het werk te stellen om het internationaal transport doorgang te laten vinden. Bond wijst op het vorig jaar gereserveerde bedrag van 600 miljoen euro voor de specifieke steunmaatregel voor de tuinbouw. "Een fors deel ervan bleef onbenut. Daar is genoemde groep van ruim 15 bedrijven mee te helpen. Dat geldt ook voor de groep van circa tien tuinbouwbedrijven die in 2020 startten. Het kabinet kondigt voor starters een steunregeling aan voor het eerste half jaar van 2021, maar ze leden in 2020 ook al schade."
Het kabinet doet terecht een oproep aan het bedrijfsleven om te blijven ondernemen en om creatief te zijn om omzet te behouden, meent de crisisorganisatie. Bond: "De tuinbouw doet dat, zo geven de cijfers weer die het CBS vandaag publiceerde. In een ongekend crisisjaar als 2020 was, bleven de exportcijfers op peil. We bevestigen daarmee de belangrijke bijdrage van de tuinbouwsector aan de Nederlandse economie én het herstel ervan."
Nieuwe schade beperken
Om die bijdrage aan het economisch herstel in 2021 weer te kunnen leveren, is het vereist dat het internationaal transport vrijwel ongehinderd doorgang kan vinden. Dat geldt voor vrachtwagens, met Green Lanes in Europa, en voor intercontinentale vrachtvluchten. Bond: "Er is begrip voor maatregelen als de avondklok en beperkingen voor inreizigers. Het kabinet liet de afgelopen dagen zien oog te hebben voor het belang van het internationale transport. We houden de vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat dit zo blijft. Voor de hele tuinbouw en specifiek de sierteelt zijn belangrijke afzetmaanden in aantocht. Voor omzetschade die op voorhand is te voorkomen, hoeft geen beroep te worden gedaan op steunmaatregelen."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws