Sneller en schoner kweken hyacint kan in kas

Sneller en schoner kweken hyacint kan in kas

Voor het vermeerderen van hyacint gebruiken kwekers traditioneel volgroeide bollen. Deze werkbollen zijn dan drie of vier jaar oud, en hebben dus jaren blootgestaan aan ziekten en plagen. Het uitgangsmateriaal voor een nieuwe teelt kan dus al bij de start besmet zijn. Daarom onderzoekt Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research of de bollen schoner en sneller zijn te kweken in een kas, om zo de cirkel te doorbreken.

Het onderzoek vindt plaats in de kassen van de onderzoekslocatie in Bleiswijk. Daar wordt weefselkweekmateriaal gedurende 1 of 2 jaar opgekweekt tot werkbollen, waarvan na vermeerdering een deel van de bolletjes op hun beurt uitgroeien tot werkbollen. Idee is dat de rest van de bolletjes buiten verder gekweekt kunnen worden tot snijbloemen, bloembollen op pot of bollen voor droogverkoop.

De bollen worden geteeld op kisten met substraat en krijgen water en nutriënten. Daardoor is het groeiproces te versnellen en beter te sturen; bovendien groeien de bollen gelijkmatiger dan bij een teelt in het open veld. En het belangrijkste voordeel: de bollen worden beschermd tegen diverse ziekten (met name bacteriën zijn in Hyacint een probleem), waardoor in één klap het middelengebruik drastisch beperkt kan worden.

Het onderzoek Vitale teelt hyacint is een samenwerking tussen WUR, een aantal teeltbedrijven en bedrijven in de keten en ontvangt een POP3 subsidie van Provincie Zuid-Holland en een bijdrage van de Hagelunie.?

Bron: Goedemorgen

Deel artikel