Oproep tot realistisch verminderen veengebruik

Oproep tot realistisch verminderen veengebruik

Een alliantie van twaalf merendeels Duitse tuinbouworganisatie doet een oproep aan politiek en handel in Europa om op een realistische manier tot vermindering van het veengebruik in potgrond en substraat te komen, zodat de kwaliteit van het product in de keten gewaarborgd blijft. De organisaties, waaronder ook het onafhankelijke Europese certificeringssysteem Responsible Produced Peat (RPP), presenteerden vorige week tijdens de vakbeurs IPM in Essen een position paper. Daarin maakten zij hun gezamenlijke strategie bekend om tot een geharmoniseerde overgang naar vermindering van veengebruik te komen, aldus Glastuinbouw Nederland.

De alliantie staat achter de doelen van de politiek om tot vermindering van het veengebruik te komen, maar maakt zich zorgen over het tempo waarin dat zou moeten gebeuren. De betrokken organisaties signaleren nu al dat goede potgrond en substraten worden vervangen door alternatieven die weliswaar minder veen bevatten, maar die van minder goede kwaliteit zijn. Telers vinden dat niet acceptabel.

Grote risico’s
Daarnaast zijn er volgens de alliantie momenteel onvoldoende veenvervangers beschikbaar, zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin. De twaalf organisaties pleiten dan ook voor de ontwikkeling van meer veenvervangers, iets waarvoor onderzoek, tijd en geld nodig is. Een reductie van 40 à 50% veen is in veel teelten mogelijk, maar bij een hoger reductiepercentage ontstaan grote risico’s voor de kwaliteit van producten, waarschuwt de alliantie.

Meer tijd en onderzoek nodig
Er is volgens de twaalf organisaties daarom meer tijd nodig om tot een goede overgang te komen naar potgrond en substraten met minder veen. Ook is meer onderzoek noodzakelijk, zo benadrukken de twaalf aangesloten organisaties: Industrieverband Garten (IVG), Zentralverbandes Gartenbau (ZVG), Bund deutscher Baumschulen (BdB), Verband Deutscher Garten Center, Bund Deutscher Champignons und Kulturpilzanbauer, Verein Deutsche Gemüsejungpflanzenbetriebe, VHE, VHE Nord, International Peatland Society, BGK, Gütegemeinschaft Substrate für Pflanzen (GGS) en Responsible Produced Peat (RPP).

Download het position paper hier

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen