RFH sluit aan bij HSPI
Geplaatst op 23 oktober 2024
"Onze deelname aan HSPI biedt voordelen voor onze kwekers en kopers. Door het werken aan gezamenlijke, duurzame standaarden helpen wij onze klanten aan handvatten en oplossingen om verpakkingen verder te verduurzamen. Dit draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar sluit ook aan bij de nieuwe markteisen en EU-wetgeving. We geloven in de kracht van samenwerking binnen de sector om de komende jaren de milieu-impact van verpakkingen in de sierteeltketen te verminderen."
HSPI is een samenwerking van dertien verpakkingsleveranciers, actief binnen de sierteeltsector, die zich inzetten om verpakkingen van bloemen en planten verder te verduurzamen. Het doel is om de overgang naar milieuvriendelijkere verpakkingen te versnellen. Dit sluit naadloos aan bij de aankomende EU-verpakkingswetgeving Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die bedrijven verplicht om recyclebare en circulaire verpakkingen te ontwerpen en te gebruiken.
Drie hoofdthema’s, drie werkgroepen
HSPI richt zich op drie thema’s die zijn verdeeld in werkgroepen, waarin oplossingen worden ontwikkeld die de HSPI deelnemers gaan toepassen om het doel te gaan halen.
1. Ketentransparantie & certificering: Een set van betrouwbare certificaten waarborgt de duurzaamheid van verpakkingen en helpt bedrijven transparantie te bieden over hun gebruikte verpakkingen. Transparantie over sociale en milieu-aspecten is een doorslaggevende voorwaarde voor duurzaam ondernemen. Door gebruik te maken van de voorgestelde certificaten van de HSPI-deelnemers zetten we een grote stap in deze richting. Eind november wordt de ‘Basket of Standards’ gelanceerd met daarin erkende certificaten voor bijvoorbeeld het gebruik van gerecycled plastic.
2. Circulariteit in materialen en verpakkingen: Dit thema onderzoekt welke verpakkingen voldoen aan Europese recycleerbaarheidsnormen en circulaire economie. Na het onderzoek wordt een adviesdocument opgesteld met verpakkingen, die voldoen aan de EU-wetgeving PPWR.
3. Footprinting en life cycle assessments (LCA)’s: Deze werkgroep onderzoekt hoe verpakkingsproducenten de milieu-impact van hun eigen verpakkingen verder kunnen verkleinen. Duidelijkere methodes, criteria en hulpmiddelen volgens de FloriPEF-methodiek helpen om plekken in de verpakkingsketen te vinden waar veel CO2 wordt uitgestoten, zodat gerichte acties kunnen worden ondernomen om de milieu-impact te verminderen.
"Samen met onze partners binnen HSPI blijven we werken aan een duurzamere toekomst voor de sierteeltsector", aldus Royal FloraHolland.
Bron: Royal FloraHolland
Meer nieuws