Investering van 60 miljoen voor Cellulaire Agricultuur

Investering van 60 miljoen voor Cellulaire Agricultuur

De Nederlandse regering heeft afgelopen week bevestigd 60 miljoen euro uit te trekken voor de ondersteuning van een ecosysteem rond cellulaire agricultuur, de technologie om dierlijke producten zoals vlees en melkeiwitten rechtstreeks uit dierlijke en microbiële cellen te produceren. Het is ‘s werelds grootste financiële ondersteuning ooit door een landelijke overheid voor cellulaire agricultuur. Wageningen University & Research is een van de consortiumpartners en gaat aan de slag met onderwijs en onderzoek.

Binnen het programma Cellulaire Agricultuur ontwikkelt WUR drie vakken op het gebied van precisiefermentatie, kweekvlees en de maatschappelijke en duurzaamheidsaspecten van cellulaire agricultuur. Bedoeling is dat de masterstudenten die deze vakken volgen, zich specialiseren op dit gebied. Bij voldoende belangstelling van studenten, volgt mogelijk een nieuwe masteropleiding, die als vervolg op verschillende bacheloropleidingen wordt aangeboden.

Onderzoek
Daarnaast wordt er extra onderzoekscapaciteit gecreëerd, met name op het gebied van precisiefermentatie, door het aanstellen van een tenure tracker op dit gebied en via investering in infrastructuur. Het programma financiert 5 promovendi op het gebied van precisiefermentatie, eiwitstructurering, voedselveiligheid en socio-economische aspecten. Naast dit core-programma, wordt een open onderzoeksprogramma uitgezet via NWO.

Stimulans eiwittransitie
De Wageningse hoogleraar Rene Wijffels van de groep Bio Process Engineering, is enorm enthousiast: “Het programma is een geweldige stimulans voor de eiwittransitie. Het sluit aan en bouwt voort op veel van de expertisegebieden van Wageningen University & Research. Wij werken hier aan dierlijke cellen, micro-organismen en microalgen en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan dit project. Verder zullen we ook bijdragen aan onderzoek op het gebied van maatschappelijke verandering, consumentengedrag, voedselveiligheid en duurzaamheid.”

Samenwerking Maastricht en Delft
Op het gebied van onderzoek en onderwijs werkt WUR nauw samen met de Universiteit van Maastricht en TU Delft, op zowel precisiefermentatie als kweekvlees. Alle activiteiten van het consortium hebben als doel om de komende acht jaar het Nederlandse cellulaire agricultuur (CA-) ecosysteem een flinke impuls te geven, onder andere door fundamentele en toegepaste CA-kennis te ontwikkelen, opschalingsfaciliteiten beschikbaar te maken voor CA-bedrijven en voldoende gekwalificeerd CA-personeel op te leiden. Hiermee wordt Nederland aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven in de CA-sector.

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel



Meest gelezen